Mnenje ob vabilu na klavzuro

Tudi sam, spoštljivo naslavljam kolege v SLS
Člani GO, tistega 13. junija 2018 smo bili pokregani, ali vsaj na dveh bregovih daleč si narazen, ne glede na razmerje glasovanja o tisti enotnosti SLS, ki da rabi miselno prenovo.
Moje osebno:
Pogovarjanje in ponudba istega, je žal za ljudi, ki so na položaju in nimajo svojega itak dogovorjenega političnega projekta, ki jim ga funkcija, zadolžitev nalaga. Ne znajo in ne zmore jim ego, da bi odstopili, ker jemljejo svojo odločitev tega, za svoj poraz, katerega imenujejo propad »njihove« politične ideje.
SLS ne rabi vstajat iz pepela, sploh ne po legendi Feniksa, ker ni upepeljena ne prej ne za zdaj sproti.
V pismu se veliko prebere o poslušanem in verjamem, tudi slišanem in o veliki želji slišati še več; a če nimaš poslušanega in slišanega kam vsaditi, tam kjer projekt okvire postavlja in SLS kot stranka itak že sadi, je to/bo debatni krožek sprotnih inspiracij in intuitivnih zablod.
SLS nima svetle prihodnosti, tudi če in če in “če z novim”, sebe destruktivnim projektom, ki je bil prav rušilno nastavljen na GO tistega 13. Junija.
Ha, hahahaa… Einstain ; jaz sam bolj cenim one od Zweistaina: Norost z veseljem ponavljajo le norci! SLS, kot ono na pravi strani nisem jemal za ponavljanje norosti v predvolilnem času. Sem pa pričakoval veliko več inventivne vznesenosti volilnega projekta oz. štaba v tistem predvolilnem času.
Spoštovani Primož, isto berem kot pri vodji volilnega projekta stranke… vsaj jaz brez vsega, nisem v neko vodo skakal, in sem želel na nogah na suhem, na kopnem, na trdnem in realnem pristat… res je! Jaz, in vsi smo zelo na trdnem pristali. In ta prispodoba vode v na pamet skakanje in zdaj odriva od tam kot neke podstati, se mi ne bere za pametno… še predvsem zato, ker tako kot nas, zaradi ne statutarne odločitve GO, vidiš globoko pod vodo in tako v prispodobi, kot si jo ti lastiš, ne vem, če bo ne glede na odriv sploh kdo do površja, do zraka priplaval.
Za vse še enkrat: nisem želel in minila me je volja, stopiti pri GO po mikrofon, ker ste se »baje« že o tistem, zakaj ste me v Ljubljano pripeljali, dogovorili; a če bi šel do mikrofona, bi bila prva o M. Zidanšku, da se ne sprejme odstop in da se mu za pokoro naloži vodenje stranke do lokalnih volitev, morda zdaj tudi do še enih predčasnih, kjer mora nujno zamenjati in predvsem posodobiti volilni štab. Vem, da bi takšne moje, zelo logične, morda do pretepa pripeljale, ki tudi ni bil daleč takrat že skoraj sredi noči…
Še bolj osebno:
Priloga je »sladka« in nikakor ne diši ekskluzivno po slovenski SLS, a kdo bo to med državljani in volivci širil, kot razumljivo priložnost, zamujeno identiteto in prepričljivo politično resnico, za dobro desne strani slovenske polarizacije. Kdo?
Intimno moje:
Iskreno vam želim spominjanja vredno klavzuro v Gorišnici in hkrati predlagam, da se vrnemo tja, kjer smo si svobodni, ne klientelistični in navsezadnje sebe zavedanja polni, tudi politično odprti prostor, z Markom Zidanškom, izborili.
Janez Jemec
(še) predsednik MO SLS Maribor

Inflacija demokracij na slovenski politični premici

Z osamosvojitvijo in dejanji do izreka o samostojnosti države in potem Brioni pa leta do EU in evra… vse doživeto kot mala univerza o politiki in predvsem zavedanju državljanov o pripadnosti in predvsem zaupanju v demokratično ureditev.

Danes nas, tako poprek v enaki primerjavi, še v vrtec ne bi sprejeli. Tako politike, četudi so eni drajsali že prve mandate in nas državljane, volivce, kakorkoli razočarane nad starimi in dotolčeni od novih obrazov, ki so nam zlagoma dvome pa strah in že bolestno apatijo do odločanja vcepili in smisel volitev močno načeli.

Preberi več “Inflacija demokracij na slovenski politični premici”

Zakaj je “toto” mesto politično neizobraženo

…celo vulgarno, kar se tega družbenega izraza tiče.

Kje je Maribor izgubil samozavedanje meščanske družbene opredelitve in kdo mu je pri tem pomagal, ko ga je za njegova “dejanja” (pre)bogato nagrajeval in nasploh povzdigoval nad približke v državi, da ga je odpeljal na pot brez vrnitve, kjer so ko(c)kice pojedli vstajniki.

Preberi več “Zakaj je “toto” mesto politično neizobraženo”

Pet zavrženih let

Ena obletnica, zapiše se že kot peta. Tako imenovane mariborske vstaje; ne zapišem z veliko, ker nadaljevanje z vstajo in sploh cilji pa namenom, ki ga je izkričalo več kot deset tisoč meščanov, ni noben zgodovinski korak za Maribor. Pravzaprav je korak nazaj in po segmentih vstajniških vzorcev, ki so jo omogočala sodobna medijska orodja in medmrežje, povrhu še viralni nateg.

Preberi več “Pet zavrženih let”

Mestnim, mariborskim iniciativam, alternativam etc.

Ko bi zakon, za vse voljene predstavnike ljudstva urejal “odvoljivost” istih, bi bil pravičen do vseh, a le demokratična forma. A kaj je danes pojem pravičnosti v politiki, če ga še pravo, kaj šele sodstvo ne more zaobjeti, kaj šele, razen načela znotraj družbenih norm, izpostaviti; in kaj je demokratično v družbi, ki demosu zamejuje prostore svobode z zakoni in pravili po meri političnega interesa, ki je (roko na srce) v republiki zelo prozoren in kot podedovan, nedotakljiv.

 

Preberi več “Mestnim, mariborskim iniciativam, alternativam etc.”

Ena stranka proti družini in otroku. (1)

Ne še stranka, želi uniformirati družino, še več, posredno hoče formatirati družbeni sistem in uokviriti odnose med spoloma pa še s sklici na fragmente lastne ideologije, na novo pisati njeno počelo.

To je tako, kot da bi čevljarji, ki jih je sicer vedno manj, ustanavljali politični ceh in predpisovali ljudem, kako naj se švedrajo čevlji, da bi oni, s popravili, imeli čim več dela pa tako zagotovljeno eksistenco.

…?
Uniformirati družino s političnim projektom v imenu njene zaščite, je takšna “čevljarska” oblika nasilja, ki manjšini, v imenu “svete” besede daje možnost vse povprek deliti poduk in grožnjo, da lahko svoj obstoj opraviči ali celo razglasi za nujen.

 

Preberi več “Ena stranka proti družini in otroku. (1)”

Čigav talec je Maribor?

Če opisno tistega, ki ga zadržuje, ne izpusti, hoče zanj odkupnino ali drugače izsiljuje občane, označimo za nasilneža. Le nasilneža? Ja, ker nima nekega sistemskega načrta, kako ožeti meščane, da jim vrne Maribor in je tako omejen, da sploh ne ve, da ima v oblasti nekaj, kar bi rado vsaj po svoje šlo, če ne takoj na lepše, boljše. In ne grozi z eksekucijo talca, jo pa s svojimi dejanji počasi in perfidno izvaja. Tudi terorist in ugrabitelj, sta izvzeta, ker v današnjih časih izkustveno vemo, kaj je prvi in kdo drugi. Čeprav ta mestni nasilnež meče s svojimi dejanji tudi senco terorja okoli sebe in tudi taktika ugrabljanja, je v njegovi domeni političnih dejanj.

Preberi več “Čigav talec je Maribor?”

Lumpenpopulisti

Populizem, je posledica in ne počelo; je le izbira orodja za dosego nečesa z manj truda kot bi bilo potrebno in ima na široko odprta vrata pri neizobraženih, površnih in revnih pa tudi spregledanih, zapostavljenih in neuravnovešenih… skratka, populizem je zdravilo in ne bolezen.

A to zdravilo lahko zastruplja in lahko tudi blaži stanja nesigurnosti in strahu, tudi brezizhodnosti in obupa. Ko zastrupi, je v ustih pogoltnežev, posameznikov, ki se hranijo z bolečino človeka; ko pa obljublja in v to še verjame, ga slišimo iz ust nepripravljenega in omahljivega človeka, ki sebi rešuje samopotrditev, predvsem politično, v velikem strahu, da ne bo razkrinkan in kaznovan. Slednji se celo zaveda možne škode, a je ne more več popravljati ali se razgaliti, ker je že v rokah onih, ki nimajo sposobnosti prepričljivo govoriti o onem v kar niso prepričani ali morda v izpostavljeno sploh ne verjamejo, a nujno potrebujejo.

 

2014

Preberi več “Lumpenpopulisti”

Inventura podjetja Maribor b.o.o.

b.o.o. = brez odgovornosti odgovornih. In inventuro delamo kot zunanji ne pooblaščenci, vsekakor pa z zavedanjem, da smo še kako poklicani k popisu stanja tega podjetja.

Delo je lažje, ker smo, za skoraj že odkljukano leto, iz dneva v dan beležili poslovne dogodke tega podjetja, ki navzven rado prikazuje uspešno, skoraj briljantno sliko stanja, ko prazne police in skoraj otrplo proizvodnjo neuspešno prikriva lastnikom, nam, ki smo kot dediči prednikov vanj vložili vse za prosperiteto, tudi onih, ki prihajajo za nami.

Preberi več “Inventura podjetja Maribor b.o.o.”

Narod si ne bo pisal sodbe sam; narod se je že obsodil.

Evropa dobro ve in se ne spreneveda, kdo je zmagal v 2. vojni; Slovenija ne, danes ne več. Ima sicer še vedno formalnega zmagovalca, a nima poraženca, ker se ima slednji za moralnega zmagovalca in prvega za ne »fer« bojnega tekmeca. In ta, ki se je požvižgal na fair play, še najbolj po tistem, ko je razglasil sebi zmago in še revolucijo povrh, danes te zmage ob zmagovalcih ni sposoben dokazati in daje formalnemu poražencu priložnost prevzeti papirnate pokale zmage in na njih samo simbole zamenjati. A drugi ne bi samo pokalov, on bi rad še malo zgodovinske zapise poradiral, tudi sledi svojih poti med vojno zabrisal pa na novo zapisal sebi v slavo.

Preberi več “Narod si ne bo pisal sodbe sam; narod se je že obsodil.”